Oodi erityistehtäville

 

Painaako aamut? Aamuja laskemalla, kaikkea tekemistä välttelemällä ja punkassa rötväämällä vuosi ei kuluu yhtään sen nopeammin. Huonolla asenteella ja motivaatiolla palvelus voikin olla vain jatkuvaa päivästä päivään kituuttamista, josta ei ole hyötyä valtiolle saati sitten itse varusmiehellekään. Aivan liian monet lahjakkaat ja taitavat nuoret suhtautuvat palvelukseen tällä tavoin pakollisena pahana ja pyrkivät kaikkein lyhyintä ja nopeinta reittiä ulos.

Onneksi muuttuvassa maailmassa myös sotilaallisen osaamisen vaatimukset moninaistuvat. Sodankäynnin ja kriisinhallinnan monet muodot vaativat yhä laajemmin eri alojen osaajia. Varusmiespalvelus on ainutlaatuinen paikka monelle eritysosaajalle: ilman siviilipuolen koulutusta voi päästä tehtäviin, jotka vaatisivat siviilissä täysin toisenlaista kokemusta ja koulutusta. Palveluksen aikana voi päästä työskentelemään tehtävissä, joihin seuraavan kerran pääsisi vasta valmistumisen jälkeen pidemmällä työelämässä.  Samalla sodankäynnin ja yhteiskunnan muutos kasvattaa tämänkaltaisten tehtävien merkitystä: Ne tehtävät, mitä ennen pidettiin suklaaosaston peukalonpyörittelynä, ovat nykyisin yhä tärkeämpi osa Puolustusvoimien toimintaa. 

Kaikella Puolustusvoimissa on tarkoitus, myös erityistehtävillä: Viestintäpuoli pitää huolen Puolustusvoimien ja maanpuolustuksen näkyvyydestä yhä viestinnällisemmässä yhteiskunnassa. Tietotekniikan ja elektroniikan parissa toimivat pitävät huolen Puolustusvoimien ja jopa koko yhteiskunnan hermoverkon toiminnasta sekä osaavat mm. kybersodankäynnin vaativat kiemurat. Sotilasmusiikkiala ylläpitää suomalaisille elintärkeää maanpuolustustahtoa ja kansallista yhtenäisyyttä modernissa yhteiskunnassa. Sotilasmusiikkiala myös edustaa Puolustusvoimia Suomessa ja ulkomailla. 

Erityistehtävien merkityksen kasvaessa niiden arvostus ei kuitenkaan ole noussut. Monessa paikassa erikoistehtäviä pidetään yhä jollain tasolla toissijaisina ”oikeaan sotimiseen” nähden. Erityistehtävät unohdetaan juhlapuheissa ja niitä pidetään vain epämääräisenä puuhasteluna. Tämä on osin sen syytä, että kaikissa erityistehtävissä Puolustusvoimien tarjoamat resurssit eivät kohtaa tehtävän vaatiman ohjauksen ja koulutuksen suhteen. 

Kertausharjoituksien määrässä jäävät myös monet erikoistehtävät jälkeen. Lähes kaikissa erityistehtävissä jää osaamisen kehittäminen reservin harrastuneisuuden varaan. Monien tehtävien ollessa miehistötason tehtäviä ei myöskään kertausmahdollisuuksia ole niin laajasti tarjolla. On silti selvää, että erityistehtävissä palvelleiden reservin osaamista olisi suositeltava päivittää.

Te erityistehtävissä palvelevat: Olette tarkasti valittua eliittijoukkoa, jolla on oikeus olla ylpeä palveluksestaan. Teidän panoksenne maanpuolustukselle on korvaamaton. Teillä on oikeus pitää lippuanne korkealla, tuoda esiin merkityksenne ja olla ylpeä osa Suomen Puolustusvoimia.