Merkityksellinen palvelus vaatii merkityksellisiä ihmissuhteita

On selvää, että arki palveluksessa ei tunnu aina helpolta ja motivaatiota ei aina tahdo löytyä edes punkan pohjalta nousemiseen. Ovat hajotuksen syynä sitten metsäaamut, johtajien käskytys tai kasarmin seinät, niin tunteeseen voivat varmasti samaistua kaikki varusmiehet jossain vaiheessa palvelusta. Kaikkien palvelukseen on mahtunut ja mahtuu yhä ikäviä hetkiä motivaatiosta, fyysisestä kunnosta tai aselajista riippumatta.

 

Tehtävän merkityksellisyys ja tekijän oma motivaatio kulkevat usein käsi kädessä. Harva löytää suurempaa merkitystä telamiinaa näyttelevän betonimöykyn hautaamisesta maahan tai märässä metsässä eteenpäin rämpimisestä. On kuitenkin hyödyllinen taito osata kytkeä monet mielettömiltäkin tuntuvat tehtävät osaksi laajempaa kontekstia, jolle merkityksen löytäminen onkin jo huomattavasti helpompaa. Tavoitteellinen oman motivaation ja positiivisen asenteen kehittäminen ei ole helppoa, mutta siihen kannattaa uhrata muutama ajatus, niin palveluksesta voi muuttua askeleen miellyttävämpi.

 

Yhden lähestymistavan merkityksen sekä motivaation löytämiseksi voi löytää muista ihmisistä. On sanottu, että kaikki ihmiselle merkitykselliset asiat ovat sidoksissa ihmisiin. On totta, että monet mukavat tai ikävät hetket, sekä jopa järjettömältä tuntuvat aktiviteetit, saavat yhdessä koettuna täysin uusia merkityksiä. Ei turhaan sanota, että jaettu ilo on kaksinkertainen ilo tai että jaettu suru on puolikas suru. Myös ikävät asiat muuttuvat yhdessä koettuna vähintään kevyemmiksi kantaa tai jopa yhteisiksi surkuhupaisiksi kokemuksiksi, joita on hauska muistella tulevaisuudessa.

 

Jos reserviläisiltä kysytään, mikä oli intissä parasta, niin kovin moni asia ei nouse inttikavereiden yli. On kyse sitten telttayöstä 30 asteen pakkasessa tai raskaalla kertasingolla ampumisesta, niin kaikki nämä ovat merkityksellisiä ja hienoja kokemuksia suurelta osin juuri inttikavereiden kanssa yhdessä koettuna. On ilo nähdä, miten lukuisat ystävyyssuhteet ovat saaneet alkunsa varusmiespalveluksesta ja monesti juuri ne ikäviltä tuntuneet yhdessä koetut asiat ovat niitä, mitä muistellaan vielä vuosienkin päästä.

 

Asepalvelus ja siellä saadut kokemukset kytkevät nuoren samalla sukupolvien yli kantavaan inttijuttujen ketjuun. Vaikka inttijutut voivat tietyissä yhteyksissä olla ongelmallisen ulossulkevia ja jopa raivostuttavia, niin samalla ne yhdistävät armeijan käyneitä sukupolvien yli poikkeuksellisen hienolla tavalla. Monet löytävät esimerkiksi isovanhempiinsa asepalveluksen myötä täysin uudenlaisen yhteyden armeijamuistoja kerratessa ja jopa aitoja sotatarinoita pohtiessa.

 

Ihmissuhteet ovat yksi parhaimmista asioista, mitä varusmiespalveluksesta voit ottaa mukaasi reserviin. Jos monen kuukauden jälkeen tupakaverin naama ei ärsytä, niin sellaista ihmissuhdetta ei siviilielämän kriisit paljoa hetkauta. Merkityksellinen palvelus vaatii myös merkityksellisiä ihmissuhteita. Ota kaikki irti palveluksen tarjoamasta erityislaatuisesta mahdollisuudesta tutustua uusiin ihmisiin. Se kantaa pitkälle.