Ylioppilaskunta on opiskelijoiden elämän edunvalvoja – ja elämä on muutakin kuin opintoja
Hei,
Olen Toni Pakarinen, 24 vuotias valtiotieteiden maisteri, kaupunkisuunnittelun (FM) sekä kauppatieteiden (KTM) maisteriopiskelija, joka työskentelee vaikuttajaviestinnän asiantuntijana.
Politiikassa tärkeintä minulle on vastuullinen talouspolitiikka yhdistettynä uskottavaan ilmastopolitiikkaan, isänmaallisuus yhdistettynä kansainvälisyyteen ja tasa-arvo yhdistettynä yksilön vastuunkantoon.
Uskon, että ylioppilaskunta ei ole vain koulutuspolitiikkaa vaan ylioppilaskunnan on tartuttava korkeakoulutettuja koskeviin huolenaiheisiin: toimeentuloon, verotukseen, maanpuolustukseen ja ilmastonmuutokseen. Ilman riittävän laajaa kannanmuodostusta ylioppilaskunta ei ole relevantti edunvalvoja korkeakoulutettujen arjessa.
Helsinki ei ole vain opiskelukaupunki
Maan sisäinen aivovuoto on ongelma. Helsingin oltava houkutteleva ja kilpailukykyinen kotikaupunki myös valmistuvalle.
Kaupungin mahdollistettava laadukas arki sekä hyvä työn ja vapaa-ajan tasapaino,
Helsinkiin tarvitaan lisää korkeaa rakentamista, monipuolisia asumisvaihtoehtoja sekä riittävän paljon omistusasumista hintojen pitämiseksi kohtuullisina.
Tallinnan tunneli ja keskustatunneli on toteutettava ja keskustasta on tehtävä autoton.
Lisää raiteita kaupunkiin.
Helsinkiin on kaavoitettava korkeampaa ja laadukkaampaa rakentamista, jossa on opiskelija-asuntojen lisäksi myös riittävän paljon perheasuntoja, monipuolisesti erilaisia omistusasuntoja sekä vuokra-asuntoja erilaisiin elämänvaiheisiin. Rakentaminen ei tule olla kuitenkaan vain korkeita tornitaloja. Helsingin on panostettava viheralueiden laatuun – ei määrään. On mentävä virkistys- ja luontoarvot edellä.
Helsingin on oltava maailman paras paikka yhdistää työelämä ja vapaa-aika. Siksi laadukkaiden virkistyspalveluiden, urheilumahdollisuuksien ja perhepalveluiden on oltava kunnossa joka puolella Helsinkiä. Peruskoulutukseen ja varhaiskasvatukseen on panostettava ja pienluokat tuotava takaisin. Myös etätyön tuki, hyvät liikenneyhteydet ja lähipalvelut on laitettava kuntoon kaikkialla Helsingissä – etenkin lähiöissä.
Sujuva liikenne on Helsingin elinehto. Siksi autot on saatava pois keskustasta maan alle. Näin joukkoliikenteelle, kävelylle, potkulaudoille ja pyöräilylle jää tilaa. Raitiotiehankkeita on nopeutettava, lähijunaliikennettä laajennettava sekä kehitettävä keinoja Pisara-radan tavoitteiden toteuttamiseksi. Myös Tallinnan tunneli on pitkällä aikavälillä rakennettava turvallisuuspoliittisesti kestävällä rahoituksella.
Yliopisto on kokonaisturvallisuustoimija
Puolustusvoimien johtajakoulutuksesta annettava opintopisteitä vähintään vapaavalinnaisiin opintoihin.
Ylioppilaskunnan tehtävä myös asevelvollisten opiskelijoiden edunvalvontaa ennen ja jälkeen palveluksen sekä myös palveluksen aikana.
Kutsunnat kaikille, pätevimmät palvelukseen, päivärahat ylös ja maanpuolustus-verovähennys reserviläisille.
Ylioppilaskunnan on otettava vaikuttamistyössään huomioon sen rooli yhteiskunnan kokonaisturvallisuuden ja yliopisto-yhteisön maanpuolustuksellisen roolin kehittämiseksi. Korkeakoulutetut ovat keskimäärin aliupseeri- sekä upseerikunnan selkäranka. Samalla vapaa sivistys, tiede ja taide ovat juuri niitä asioita, joita on puolustettava hirmuvallan hyökkäykseltä. Siksi yliopistojen on oltava aktiivisia valvomaan opiskelevien reserviläisten ja varusmiesten etuja ja tehtävä oma osansa yhteiskunnan kriisinkestävyyden puolesta.
Opiskelijoita tulee kannustaa kertausharjoituksiin ja niihin osallistuminen ei saa millään lailla haitata kurssien suorittamista. Varusmiespalveluksen aikana voitava olla veloituksetta ylioppilaskunnan jäsen ilman opintojen venymistä. Myös aliupseerikurssi sekä reserviupseerikurssi on voitava hyväksilukea opintopisteinä kaikilla aloilla vähintään vapaavalintaisiin kursseihin.
Kutsunnat on laajennettava koskemaan kaikkia ja palvelukseen tulee näin valita sopiva määrä motivoituneimpia, soveltuvimpia ja osaavimpia Suomen kansalaisia sukupuolesta riippumatta. Myös varusmiesten ja reserviläisten päivärahat on moninkertaistettava ja ansiotuloverotuksen maanpuolustusvähennys otettava käyttöön kannusteeksi asepalveluksen suorittamiselle.
Kannustava ja kilpailukykyinen työelämä valmistuneille
Malttia korkeakoulutettujen verotukseen
Turhat rajoitteet pois korkeakoulutettujen omistusasuntojen hankinnalta ja ASP-tilistä.
Valmistumisen sujuvoittaminen yliopiston kärkitavoitteeksi.
Avoimen väylällä voitava tehdä kokonainen tutkinto
Yrityselämäyhteistyö yliopistoon ja ylioppilaskuntaan
Korkeakoulutettujen siirtymä työelämään on oltava houkuttava ja siksi verotuksen on oltava kohtuullista työelämään siirtymisen kannustamiseksi ja aivovuodon estämiseksi.
Asuntolainojen saatavuutta on parannettava keventämällä tulo- ja vakuusvaatimuksia. rajoitukset on purettava korkeakouluopiskelijoille ja ASP lainan enimmäismäärä on kaksinkertaistettava Helsingissä.
Yliopiston rahoitusta on monipuolistettava. Koska valtion tarjoama rahoitus perustuu valmistuneiden määrään, niin joustavat opinnot ja etäopiskelumahdollisuudet parantavat yliopiston resursseja valmistumisen nopeutuessa. Yliopisto-opiskelu saa olla myös kirjekurssin kaltaista ja on myös mahdollistettava, että avoimen yliopiston kautta voi suorittaa vaikka kokonaisen tutkinnon.
Maailma muutetaan yritysten kanssa. Ylioppilaskunnan tulee rakentaa aktiivisesti yritysyhteistyötä elinkeinoelämän kanssa resurssien parantamiseksi, vaikuttavuuden lisäämiseksi ja työelämään siirymisen helpottamiseksi.
Yliopiston puolella yritykset on otettava mukaan opetukseen ja hyödyntää yritysten haasteita opetuksen työkaluina. Näin opiskelijat oppivat ratkomaan todellisia ongelmia akateemisilla työkaluilla.
Ylioppilaskunnan kategorinen kapitalismikritiikki työntää valmistuneet työelämän marginaaliin ja yhteys liike-elämän ongelmanratkaisuun jää olemattomaksi. Nykysysteemin romuttamisesta unelmointi ei ohjaa keksimään realistisia keinoja tehdä maailmasta oikeasti parempi paikka.